Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Δήμητρα Αιγινίτη: Λούι Ψυχογιός: Ελευθερώστε τα δελφίνια (Πρώτο Θέμα 8.V.2011)



Ο Ελληνοαμερικανός και βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "The Cove" Λούης Ψυχογιός μιλά για την πρωτοβουλία του να σώσει τα δελφίνια που κρατούνται παρανόμως σε επίσης παράνομες εγκαταστάσεις στην Αττική...

Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Κυριακή 8 Μαϊου 2011,
της Δήμητρας Αιγινίτη

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «The Cove» κ. Λούι Ψυχογιός, μετά την Ιαπωνία, στρέφει το ενδιαφέρον του και στη χώρα από την οποία κατάγεται, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην αιχμαλωσία δελφινιών σε ιδιωτικό ζωολογικό πάρκο της χώρας μας. Όπως τονίζει σε επιστολή του με αποδέκτες τις κυρίες Τίνα Μπιρμπίλη, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Διαμαντοπούλου και άλλους, επισημαίνει την αναγκαιότητα για κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση τόσο των Ελληνικών αρχών όσο και των πολιτών απέναντι στο ζήτημα, ενώ ζητά την επ’ αόριστον παύση των παραστάσεων και την άμεση απελευθέρωση των θηλαστικών. Αναφερόμενος στην Ελληνική καταγωγή του, εκφράζει την επιθυμία να αναλάβει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στην προστασία των δελφινιών με τη δημιουργία θαλάσσιου καταφύγιου, το οποίο θα συμβάλλει και στην προβολή της Ελλάδας.

Ο κ. Λούι Ψυχογιός μιλάει στο «ΘΕΜΑ» και δηλώνει: «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και θα πρέπει όλες οι βιομηχανίες εκμετάλλευσης που έχουν στηθεί γύρω από τα δελφίνια να σταματήσουν. Η εκμετάλλευση των κητωδών είναι άκρως αντιεκπαιδευτική, παραπλανά το κοινό και ενισχύει το διεθνές εμπόριο κητωδών. Θλίβομαι αφάνταστα για τα δελφίνια στο ζωολογικό πάρκο της Αθήνας».

Την ίδια στιγμή παρέμβαση κάνει και ο διεθνούς φήμης πρώην εκπαιδευτής δελφινιών, κ. Ρικ Ο’ Μπάρι, γνωστός ως εκπαιδευτής του διάσημου Φλίπερ, ο οποίος παρακινεί όλους να σταματήσουν να παρακολουθούν παραστάσεις δελφινιών. «Σταματήστε να αγοράζετε εισιτήρια!», λέει, και δηλώνει πρόθυμος να έρθει στη χώρα μας ώστε να βοηθήσει στην απελευθέρωση των 11 δελφινιών.

Έπειτα από έλεγχο των αρμόδιων αρχών, κρίθηκε παράνομη η εισαγωγή των θηλαστικών στη χώρα. Την ίδια στιγμή αυθαίρετες έχουν κριθεί οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας των δελφινιών καθώς δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, ενώ πρόστιμο 1.500.000 ευρώ έχει επιβληθεί στον ιδιοκτήτη του πάρκου. «Οι εγκαταστάσεις που είχαν χτιστεί για τη φιλοξενία των δελφινιών ήταν χωρίς οικοδομική άδεια», δηλώνει η κυρία Όλγα Κήκου, μέλος του Πανελλήνιου Συμβουλίου Οικολόγων Πρασίνων και συντονίστρια του Πανελληνίου Δικτύου Οργανώσεων για τα Ζώα. «Το υπουργείο διεμήνυσε πως δεν επρόκειτο να δώσει άδεια», συνεχίζει η κυρία Κήκου. Τα 4 πρώτα δελφίνια που έφτασαν στη χώρα μας δεν είχαν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα της συνθήκης CITES και κάτοχός τους φαινόταν το Θαλάσσιο Μουσείο Λιθουανίας. Λίγους μήνες αργότερα το ιδιωτικό ζωολογικό πάρκο παρέλαβε επιπλέον 7 δελφίνια. Από τα 11 που υπάρχουν πλέον σήμερα στο δελφινάριο τουλάχιστον το ένα έχει γεννηθεί ελεύθερο στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που καθιστά απαγορευτική, βάσει Ευρωπαϊκών κανονισμών, την εκμετάλλευσή του σε παραστάσεις και παράνομη την αιχμαλωσία του.

«Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τα 11 δελφίνια, λέει ο κ. Ψυχογιός. Το καλύτερο για αυτά τα θαλάσσια ζώα είναι να επιστραφούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Υπάρχουν δύο τρόποι διάσωσης: Είτε να επιστρέψουν εκεί όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν είτε να ζήσουν σε κάποιο καταφύγιο-φυσικό όρμο, όπου σταδιακά θα εγκλιματιστούν και θα επιδείξουν τη φυσική τους συμπεριφορά μέσα στη θάλασσα», τονίζει και συνεχίζει: «Ακόμα και καλά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες δεν μπορούν να προσδώσουν την ποιότητα ζωής που βιώνουν τα θηλαστικά στη θάλασσα. Πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο δελφινάριο όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες».  

Στην Κύπρο  τα δελφινάρια απαγορεύονται. Στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση λειτουργούν 34 δελφινάρια, ενώ υπάρχουν περίπου 280 κητώδη σε αιχμαλωσία. Στην Αγγλία έχει σταματήσει η λειτουργία δελφιναρίων, στην Κροατία και στην Κύπρο έχουν απαγορευτεί, ενώ την απαγόρευση εξετάζουν και άλλες χώρες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, προχώρησε στην κατάσχεση των 11 δελφινιών, τα οποία όμως παραμένουν στις εγκαταστάσεις του ζωολογικού πάρκου, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να μεταφερθούν. «Ωστόσο ο επιχειρηματίας του δελφιναρίου, αψηφώντας την Πολιτεία, συνέχιζε μέχρι πρότινος να εισπράττει εισιτήρια από τις παραστάσεις των δελφινιών. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα με προσωρινή διαταγή, οπότε και σταμάτησαν οι παραστάσεις», δηλώνει η κυρία Κήκου. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 8 Ιουλίου.

«Η συμπεριφορά των δελφινιών στα ανοιχτά είναι εντελώς διαφορετική με αυτή εκείνων που είναι αιχμάλωτα. Οι παραστάσεις δελφινιών δίνουν μια εντελώς λανθασμένη εντύπωση στο κοινό για το ποια είναι πραγματικά η συμπεριφορά τους. Δεν είναι σκυλάκια για να κάνουν κόλπα για μια χούφτα λιχουδιές. Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δυναμικά πλάσματα, ζωηρά και ορισμένες φορές επικίνδυνα. Επομένως, ακόμα και η επίσκεψη για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο ιδιωτικό αυτό πάρκο, το οποίο προωθεί τις παραστάσεις, δίνει λανθασμένες εντυπώσεις στα παιδιά και οι παραστάσεις αυτές είναι παραπλανητικές ως προς την αληθινή φύση των δελφινιών», διευκρινίζει ο κ. Ψυχογιός. Τα κητώδη υποφέρουν ψυχικά και σωματικά από την αιχμαλωσία ανεξάρτητα με το αν έχουν γεννηθεί σε τέτοιες συνθήκες. Η εκπαίδευσή τους βασίζεται αποκλειστικά στη στέρηση τροφής. Εκτελούν κόλπα επειδή έτσι τρέφονται. Το περιβάλλον στην αιχμαλωσία προκαλεί στρες, επιθετικότητα, έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, προβλήματα στην αναπαραγωγή και έλκη που προκαλούνται από τις χημικές ουσίες στο νερό. «Τα αιχμάλωτα δελφίνια δεν ζουν, επιβιώνουν», καταλήγει ο κ. Ψυχογιός.

Παρέμβαση κάνει και ο κ. Ρικ Ο' Μπάρι, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο εκπαιδευτής του Φλίπερ. «Η ελληνική κυβέρνηση επιτρέποντας ακόμα την είσοδο δελφινιών ενισχύει την αρπαγή τους. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Ο' Μπάρι.

Όταν, πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο 69χρονος σήμερα Ρικ Ο' Μπάρι, εκπαιδευτής του Φλίπερ, είδε να πεθαίνει στα χέρια του η Κάθι, ένα από τα δελφίνια που είχε αναλάβει να προπονεί για τους σκοπούς της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, κατάλαβε δύο πράγματα: Ότι τα ευφυή θαλάσσια θηλαστικά δεν έχουν καμία θέση στα δελφινάρια και ότι στο εξής θα αφιέρωνε τη ζωή του για να πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις την κερδοφόρο βιομηχανία της εκμετάλλευσης θηλαστικών. Με το δεδομένο ότι η αναπνοή αποτελεί για τα δελφίνια εκούσια λειτουργία, ο Ρικ Ο' Μπάρι δεν είχε καμία αμφιβολία: Η Κάθι είχε αυτοκτονήσει... «Θα ήθελα πάρα πολύ να έρθω στην Ελλάδα να βοηθήσω να απελευθερωθούν τα 11 δελφίνια. Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχει δελφινάριο στην Ελλάδα τη στιγμή που είναι περιτριγυρισμένη από θάλασσα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που από τα αρχαία χρόνια σεβόταν και τιμούσε τα δελφίνια. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Είμαι πρόθυμος όποτε με καλέσετε να έρθω».  

Ο κ. Ο' Μπάρι ασχολείται 45 χρόνια με τα δελφίνια σε αιχμαλωσία. Όπως υποστηρίζει: «Η εμπειρία μου μού έχει δείξει ότι ο κόσμος έχει όλη τη δύναμη. Εάν σταματήσουν να αγοράζουν εισιτήρια, τότε θα σταματήσει και η εκμετάλλευση των δελφινιών. Σταματήστε να αγοράζετε εισιτήρια"!!
 Πηγή και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου